Spolok spisovateľov pripravil spomienkové stretnutie na Pavla Števčeka

27.06.2012 Bratislava

Bratislava 27. júna (TASR) – Spolok slovenských spisovateľov, rodina a blízki priatelia usporiadali dnes podvečer v bratislavskom Zičiho paláci spomienkové stretnutie pri príležitosti nedožitých 80. narodenín literárneho kritika a vedca Pavla Števčeka. Jeho súčasťou bolo literárne pásmo Podľa vzoru človek, ktorého scenár pripravil Pavol Hudík.

Z príhovoru predsedu Spolku slovenských spisovateľov Jána Tužinského vyplynulo, že Pavol Števček bol pre slovenskú kultúru nenahraditeľným. „Bol to človek, ktorý kritiku považoval za súčasť normálnej literárnej práce, normálneho literárneho života. Nemal iné ako kritické ambície, pokiaľ ide o literatúru. Súčasne bol hlboko zakotvený ako človek a znalec vlastných národných dejín, vlastnej kultúry, z toho sa odvíjali aj jeho politické a ľudské postoje. Je veľká škoda, že takýto typ autora, literárneho vedca a kritika sa dnes žiaľbohu v živej literatúre už takmer nevyskytuje,“ uviedol pre TASR Ján Tužinský.

Popredný literárny kritik, historik a vedec Pavol Števček, rodák z liptovskej obce Vavrišovo (*25.6.1932), absolvoval štúdium slovenčiny a literárnej vedy na filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Pracoval ako redaktor aj šéfredaktor časopisu Kultúrny život, pôsobil v Ústave slovenskej literatúry SAV, vo vydavateľstve Obzor. V 90. rokoch bol šéfredaktorom Literárneho týždenníka. V rokoch 1994-1998 pôsobil na Ministerstve kultúry SR a v rokoch 1998-2002 bol poslancom Národnej rady SR. Zomrel v Bratislave 28. februára 2003.

Literárnej kritike sa Pavol Števček venoval od polovice 50. rokov, jeho doménou boli recenzie, odborné štúdie aj kultúrno-politické reflexie. Pravidelne hodnotil a komentoval najmä novú pôvodnú poéziu a prózu, ale aj prekladovú literatúru. Vydal knižné publikácie Nová slovenská literatúra (1964), Návrat k literatúre (1967), Dotyky slova (1978), Súčasná slovenská literatúra (1979), Kritické miniatúry (1988). Z jeho autorského pera je výber esejí o slovenskej modernej próze s názvom Podľa vzoru človeka (2002).
 

Vyberte región